Många orter har alldeles egna julsymboler som fortfarande syns tydligt i gatubilden. I Jakobstad har julprydnaden " Tro, Hopp och Kärlek" sin givna plats på Storgatan. Varje år hänger man upp och tänder ett kors, ett ankare och ett hjärta i samband med Luciafirandet.
Enligt museichef Guy Björklund har traditionen med Tro, Hopp och Kärlek en lång historia i staden. Lyktor med det här temat användes ursprungligen för att belysa gatan då man var på väg till Julottan.
Sedan mitten av 1800-talet kom dock handelsmännen överens om att ha gemensamma julbelysningar som hängdes tvärs över Storgatan. Numera har många hem också börjat prydas med miniatyrer av symbolerna.
Också i Nykarleby har man en egen julsymbol i form av Nykarleby stjärnan. Enligt intendent Bo Kronqvist på Nykarleby Museum är den fem- eller sjuuddiga stjärnan ett sätt att efterlikna lanternorna på äldre tiders fartyg.
Enligt sägnen ville man på det här sättet minnas de ortsbor som rest iväg som sjömän.
Bo Kronqvist berättar att det förr var vanligt att stjärnorna tändes på julafton och sedan fick lysa hela natten. Numera tänder man i Nykarleby stjärnorna redan vid första advent.