Centralsjukhuset i Karleby fortsätter att då och då skicka helt svenskspråkiga personer till vård i Vetil eller Kannus. För ett par veckor sedan sändes en 90-årig kvinna från Kronoby till Tunkkari i Vetil.
Det förekommer troligen bara några sådana här fall per år. Men nu ska de utredas ordentligt. Liane Byggmästar (SFP) i social- och hälsovårdsnämndens svenska sektion lovar att ta upp ärendet då sektionen träffas igen.
- Vi har i förbigående diskuterat det, men inte skridit till åtgärder. Kanske vi borde trycka på lite mera och säga vår åsikt, säger Byggmästar.
Enligt Byggmästar är det Malmska i Jakobstad som ska vara alternativet om Karleby och Kronobys egna avdelningar är fulla.
Några gånger per år?
Ingen vet riktigt hur ofta det händer att centralsjukhuset i Karleby (MÖCS) skickar helt svenskspråkiga patienter till någon finskspråkig vårdanstalt.
- Det händer kanske några gånger per år, uppskattar verkställande direktör Hannu Pajunpää på MÖCS.
Enligt Pajunpää har personalen fått anvisningar om att inte skicka svenskspråkiga patienter till finska avdelningar. Nu har han ändå pratat med överläkaren som igen ska informera personalen.
Samtidigt säger Pajunpää att då de egna avdelningarna är fulla så är det fortfarande Vetil eller Kannus som är alternativen.
- I princip försöker vi sända till avdelningar i våra (sjukvårdsdistriktets) medlemskommuner. Vi försöker tänka vad som är bäst för patienten, och då det är fullt här så är det bästa ibland att skickas till Vetil.
Kunde man tänka sig att skicka dem till Malmska och Jakobstad?
- Ibland är det möjligt, men det händer inte så ofta.
Ingen illvilja bakom
Samtidigt som Liane Byggmästar vill att ärendet ska redas ut så förstår hon att det kan ske misstag vid MÖCS.
- Det är ganska många som jobbar där, och vikarier som kommer in. Det är inte fråga om illvilja, men de tänker inte på att det faktiskt finns sådana som inte förstår finska. De behöver påminnas hela tiden.