Förslaget till social- och hälsovårdsreform har lagts fram. Den social- och hälsovårdspolitiska arbetsgruppen överlämnade sitt förslag till omsorgsminister Susanna Huovinen (SDP) vid middagstid.
Gruppen består av sakkunniga inom vårdbranschen. De har haft i uppdrag att utveckla en modell utgående från regeringens riktlinjer.
Fortfarande tre olika nivåer
Arbetsgruppen håller fast vid att social- och hälsovården att skötas på tre olika nivåer. I den nya modellen arrangeras social- och hälsovårdstjänsterna i så kallade social- och hälsovårdsområden. De ansvarar för så väl socialvård som basservice och specialiserad sjukvård.
Social- och hälsovårdsområdena kommer att vara ungefär 50 till antalet. Kommuner med över 20 000 invånare kan i framtiden producera service på basnivå på samma sätt som hälsovårdscentraler och socialväsende gör i dag.
Ansvarskommuner med över 50 000 invånare
Social- och hälsovårdsområdena leds av av en ansvarskommun med minst 50 000 invånare och ansvarskommunen ansvarar alltså för specialsjukvården i området. Över social- och hälsovårdsområdena finns fem specialupptagningsområden som tryggar jourtjänster, krävande socialvård och specialiserad sjukvård. Den mest krävande specialsjukvården arrangeras av universitetssjukhusen.
Ansvarskommunerna är centrala städer i landskapen. Arbetsgruppen listar följande städer: Helsingfors, Tammerfors, Uleåborg, Åbo, Jyväskylä, Kuopio, Lahtis, Björneborg, Joensuu, Villmanstrand, Tavastehus, Vasa, Rovaniemi, Seinäjoki, Kotka, S:t Michel, Karleby och Kajana.
"Reformen ofrånkomlig"
Men det här har inte varit något enkelt arbete.
- Om det här skulle ha varit enkelt skulle det ha varit genomfört redan, konstaterar omsorgsministern Susanna Huovinen som också betonar att social- och hälsovårdsreformen är ofrånkomlig. Den röda tråden är integrationen av social- och hälsovårdstjänsterna.
"Svenskan viktig"
- Fram för allt handlar det om att stärka bashälsovården, konstaterar arbetsgruppens ordförande Kirsi Varhila. Också språkfrågorna är centrala när social- och hälsovården reformeras, konstaterar Varhila och nämner uttryckligen svenskan och samiskan.
Metropolområdet ett område
Metropolområdet kommer att bli ett enda social och hälsovårdsområde enligt arbetsgruppens förslag. Landskapet Nyland utgör alltså ett social- och hälsovårdsområde.
Landskapet omfattar sex områden på basnivå som bildas utgående från Borgå, Esbo, Helsingfors, Hyvinge, Lojo och Vanda.
Lagförslaget ges i april
Social- och hälsovårdsministeriet skickar nu ut arbetsgruppens förslag på remiss till kommunerna och kommunerna har tio veckor på sig att svara. Lagförslaget kommer att ges till riksdagen i april, berättar omsorgsminister Huovinen. Den nya lagen träder i kraft 2015.
De nya social- och hälsovårdsområdena, områdena på basnivå och specialupptagningsområdena inleder sin verksamhet- enligt förslaget- senast i början av 2017.