Beslutet att lägga ner hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus först efter juni nästa år har skapat en svår sits för sjukhusets ledning.
Idag samlades sjukvårdsdistriktets styrelse till möte och diskuterade frågan.
- Det som nu är klart är att vi tvingas spara in på sjukhuspersonalens utbildningsmöjligheter, säger sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga och tillägger att det handlar om förverkliga beslutet från sjukvårdsdistriktets fullmäktigemöte i november.
Fullmäktige beslöt då att det skulle göras en inbesparing om 650.000 euro i nästa år budget och att detta skulle tas främst av skolningsanslagen.
- Vi har nu tittat på alla sparmöjligheter ner till minsta detalj och kommit fram till att vi tvingas spara 400.000 på personalens utbildning och 250.000 genom en minskning av läkemedel och vårdförnödenhter, säger Göran Honga.
Att spara i utbildningsanslagen är inte någon lätt sak enligt Honga, eftersom en stor del av skolningen är lagstadgad.
- Vi har läkare som måste åka utomlands för att få den fortbildning som krävs, och det kostar vad det kostar, men för den övriga personalen kan det handla om att få utbildning på distans över videoförbindelse, säger Honga.
Personalen besviken
En stor del av personalen på centralsjukhuset tycker att beslutet om hjärtkirurgin var olyckligt, berättar vårdfacket Tehys huvudförtroendeman vid Vasa centralsjukhus Kim Berg.
- Nu går våra utbildningspengar till att betala lön för dyra konsulter och det känns inte bra, säger Kim Berg och syftar på de hjärtkirurger som hyrs in för att sköta verksamheten under den tid den finns kvar vid sjukhuset.
Enligt Kim Berg hoppas han själv och andra med honom fortfarande på att hjärtkirurgin ska läggas ner tidigare än sista juni. Han hänvisar till att Regionförvaltningsverket på måndagen meddelade att man kräver en rapport om hur patientsäkerheten inom hjärtkirurgin ska kunna garanteras under den period som verksamheten körs ner.
- Om man i rapporten kommer fram till att patientsäkerheten inte kan garanteras tvingas man lägga ner hjärtkirurgin snabbare, då kunde det bli pengar kvar till verksamhet som faktiskt har en framtid här på sjukhuset, säger Berg.
Sjukvårdsdistriktets styrelse diskuterade under sitt möte naturligtvis även frågan om patientsäkerheten och enligt styrelseordförande Hans Frantz beslöt man att frågan behöver granskas närmare.
- Vi håller ett extra styrelsemöte den 14 januari och diskuterar då frågan med de ledande specialisterna i huset, säger Hans Frantz.
Senast 28 februari vill regionförvaltningen ha in rapporten. Finns hjärtkirurgin kvar efter det?
- Jag tror att vi opererar fram till den sista juni som fullmäktige beslöt, säger Hans Frantz.