Många upprörda röster höjs på webben mot det nya förslaget att beskatta bilar på basen av hur många kilometer de färdas per år. Bland annat är Svenska Yles läsare oroade över hur det skall gå för de som bor på landsbygden och är beroende av bilen, hur mycket ett nytt skattesystem kostar och om staten kan missbruka den data man samlar in om bilresorna.
Enligt arbetsgruppen som tagit fram förslaget till att kilometerbeskatta bilar så kommer skillnader mellan landsbyggd och städer att jämnas då det blir dyrare att köra i tätorter än i glesbygden. Hur den verkliga indelningen i slutet ser ut är upp till beslutsfattarna, men arbetsgruppen har tagit fram ett förslag.
Signaturen Gäst är oroad över hur det ska gå på landsbygden.
- Och hur blir det för oss som bor på landet, var det inte finns någon kollektivtrafik och inte har funnits de senaste 20 åren? Trevligt att alltid vara den som skall bli straffad. Om de vill att man skall använda mer kollektiva trafikmedel på landsbygden, måste de ju väl också se att det finns tex bussturer på landsbygden.
Många andra läsare ställer sig också kritiska till att kollektivtrafiken skulle kunna ersätta privatbilismen i Finland.
En annan fråga som återkommer bland kommentarerna är hur beskattningen kommer att påverka arbetsresorna, något som inte framkommer ur arbetsgruppens förslag. Så här skriver signaturen "Hur ska det gå":
- Är låginkomsttagare med fyra barn (ensamförsörjare) och en arbetsresa på 160 km varje dag, hur ska det gå igenom då jag har 1 830 brutto i lön, jag frågar dig Merja Kyllönen har du nåt annat alternativ till mig än säja upp mig från jobbet och bli arbetslös? Har redan svårt då bensinkostnaderna i mån är 500 e och skattelättnaden bara 200!"
Också övervakningsaspekten av förslaget väcker frågor bland läsare. Signaturen "Fakta" skriver så här:
- Idag sägs det att myndigheterna inte kommer kolla annat än längden. Vem tror på det? Och hur vet vi att det inte kommer att ändras i framtiden? Vad händer om GPSen börjar krångla?
Övervakningen kritiserades redan innan förslaget presenterades på måndag förmiddag, men arbetsgruppens ledare Jorma Ollila försäkrade att myndigheterna inte kommer att ha tillgång till data som skulle avslöja var och när bilen har rört sig. Det är endast längden på bilresan som skulle registreras i övervakningssystemet.
Läs också:
Nya skatter föreslås för vägtrafiken