Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 35719 articles
Browse latest View live

Nederpurmo firar hela året

$
0
0

Nederpurmo by i Pedersöre har blivit utnämnd till årets by i Österbotten. En ära man är mycket stolt över och förvaltar väl, säger Anette Forsström-Fellman, ordförande i Nederpurmo byaråd och Linda Finnberg, ordförande för Purmo hembygdssällskap.

Nederpurmo är en aktiv by med många evenemang.

- Om somrarna har vi tusentals besökare på Åliden i och med sommarteatern. Och så har vi de här sevärda platserna som man kan besöka. Jag tror Nederpurmo är en plats som många känner till, säger Anette Forsström-Fellman, ordförande i Nederpurmo byaråd.

Att bli utnämnd till årets by är ett erkännande.

- Ja, det är som att få ett kvitto på att man är på väg åt rätt håll och att man gjort något bra. Samtidigt är det en sporre och morot att fortsätta, säger Linda Finnberg, ordförande för Purmo hembygdssällskap.

Nederpurmo är årets by

Listen4 min 37 s
Spela upp klipp på Arenan: Nederpurmo är årets by

Nyheter till hösten

Den 13 september planeras en skördemarknad på Åliden.

- Vi hoppas att det ska bli en välbesökt marknad där nejdens producenter ska få presentera sig, säger Finnberg.

- Vi har också en ny grej för Stinasholma. Efter en romantisk middag kan man hänga ett lås på en av broarna och slänga nyckeln i vattnet, säger Forsström-Fellman. Och så håller kärleken för evigt, tillägger hon.

För både Forsström-Fellman och Fellman fortsätter nu talkojobbet.

- Vi firade i lördags, nu är det dags att fortsätta jobba.


"Stressa inte i trafiken"

$
0
0

Det är midsommar och trafiken ökar både på vägar och tills sjöss. Överkonstapel Mikael Appel ber alla midsommarfirare att använda gott omdöme och ta god tid på sig till och från festligheterna.

Appel är inte specielllt orolig över det stundande veckolslutet.

- Det brukar gå ganska lugnt till. Det är klart att det kan bryta ut något bråk någonstans, som troligtvis beror på alkohol, men annars så sköter vi oss bra här i Österbotten, säger Appel som själv får vara ledig på veckoslutet.

Arbetar det flera poliser under veckoslutet än vanligt?

Ta det lugnt i midsommartrafiken

Listen3 min 51 s
Spela upp klipp på Arenan: Ta det lugnt i midsommartrafiken

- Nej, det gör det inte. Det lika många som under en normal sommarhelg. Men vi gör kanske lite andra saker. Vi har folk på sjön och så.

Vad ska man tänka på när man rör sig på sjön?

- Det är att se till att båten är i sjödugligt skick och att all utrustning finns. Flytvästarna ska förstås vara på och inte finnas i någon låda.

Midsommartrafiken brukar vara livlig, hur ska jag tänka?

- Det lönar sig att hålla koll på trafikmeddelanden för att se var det finns stockningar. Det gäller att ha lugnet med sig och inte ha bråttom.

Byggföretag bröt mot arbetarskyddet

$
0
0

Ett byggföretag från Vasa har dömts till böter för brott mot arbetarskyddet. Företagaren hade inte gjort några säkerhetsarrangemang för att förhindra risken från att falla när byggställningarna revs.

I augusti 2011 föll en jobbare från en byggställning i samband med att ställningen monterades ner efter avslutat arbete på ett egnahemshus. Olyckan skedde i Korsholm.

Arbetarskyddsmyndigheterna ansåg att arbetsgivaren hade ignorerat arbetssäkerhetsföreskrifterna. Varken plan eller åtgärder för för att förhindra fallolyckor hade gjorts.

Att montera ner en byggställning är ett farligt jobb som innebär en ökad risk för att falla. Därför behövs skyddsåtgärder.

Olyckan skedde när en av arbetarna tog loss en planka, som var fäst på ställningens gallerbotten. Samtidigt lossnade gallret från ställningens konstruktion. Gallergolvet gav vika när arbetaren steg på det och han föll 3,8 meter.

Arbetsgivaren, byggföretagaren, dömdes av Österbottens tingsrätt till 20 dagsböter, eller 720 euro, för brott mot arbetsskyddet.

RFV: Hjärtkirurgin kan inte fortsätta som förr

$
0
0

Hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus kan inte fortsätta i sin nuvarande form, det konstaterar Regionförvaltningsverket RFV som idag har gett sitt utlåtande i frågan.

Regionförvaltningsverket har redan tidigare begärt in expertutlåtanden, som har tagit fasta på brister i patientsäkerheten och hur hälsovårdslagen följs vid enheten. Det handlar om att hjärtkirurgin köps in till centralsjukhuset av ett företag och att egna kirurger med utvecklingsansvar för verksamheten saknas. Myndigheten är också kritisk till det man anser vara en för liten mängd patienter.

- Jag är inte överraskad över det här beskedet, Regionförvaltningsverket har varit konsekvent i sin kritik så vi visste nog ungefär vilket besked som var på väg, säger Göran Honga som är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Honga om RFV:s besked om hjärtkirurgin

Listen1 min 4 s
Spela upp klipp på Arenan: Honga om RFV:s besked om hjärtkirurgin

Enligt Honga var det klart att Regionförvaltningsverket inte skulle förbjuda att hjärtkirurgi bedrivs inom sjukvårdsdistriktet men nog ställa krav på hur verksamheten organiseras. Regionförvaltningsverket säger i sitt utlåtande att speciellt den ledande överläkarens roll måste klargöras.

- Den springande punkten är nog kravet på egna kirurger och det blir ingen lätt uppgift att hitta sådana nu under sommaren, säger Honga.

Sjukvårdsdistriktet har annonserat efter egna kirurger redan ett flertal gånger, men utan att få napp och Göran Honga bedömer det som osannolikt att någon hjärtkirurg vid ett av landets universitetssjukhus skulle lämna sitt arbete för att flytta till Vasa centralsjukhus.

Hjärtkirurgin tar sommarpaus efter nästa vecka då avtalet med de inhyrda kirurgerna löper ut och för närvarande finns inga klara planer på hur verksamheten ska se ut om och när den återupptas till hösten.

Sjukvårdsdistriktets fullmäktige har bestämt att hjärtkirurgin ska fortsätta men hur det ska lösas i praktiken är oklart.

- Nästa vecka möts sjukvårdsdistriktets styrelse och ska då utse medlemmarna i den arbetsgrupp som fullmäktige har krävt att ska jobba vidare med frågan, vi får se vad den gruppen kan finna för lösningar, säger Göran Honga.

Rettig stänger fabriken i Jakobstad

$
0
0

Rettig stänger fabriken i Jakobstad, uppger huvudförtroendeman Lassi Ahola.

- De flesta av de 110 anställda kommer att sägas upp, och många behöver inte återvända till fabriken efter semestern, säger Lassi Ahola.

Exakt hur många som sägs upp kan Ahola inte säga i dag. Samarbetsförhandlingarna avslutas nästa vecka.

Endast produktionen av aluminium- och elradiatorer fortsätter, kanske ett halvår till. Där behövs ett tjugotal anställda.

Produktionen av vattencirkulerande radiatorer läggs ner den 4 juli. Också på logistiksidan får ett mindre antal fortsätta tillsvidare.

Då samarbetsförhandlingarna avslutas klarnar det också hur Rettig kommer arbetstagarna till mötes. Rettig har tidigare meddelat att företaget kommer att stöda de uppsagda med omskolning och stöd ifall de vill starta egna företag.

Strömsö fängslade ny publik

$
0
0

Bastubygget på Strömsö lockade många tittare. På onsdagen gick direktsändningen av det sex timmar långa bastubygget vid Strömsö.

Projektledaren Matias Jungar är mycket nöjd över gårdagen och blev glad över all respons på sociala medier.

- Det var jätteroligt för det var så många som skrev in överraskande saker. Som att "nu bjuder ni på sån tv som jag inte visste att jag ville ha". Det var många som tittade på fotboll och zappade till Femman av misstag och blev fast, så blev det en bastukväll för dem. Man märker att det här nya sättet att göra tv har en viss nerv och någonting som är värt att satsa på, säger Jungar.

Bastubyggarna jobbade sex timmar i sträck, men de hann ändå inte bli färdiga i tid. Enligt byggledarna hade det behövts 20-30 minuter till.

Bastubygget i Strömsö lockade många tittare

Listen1 min 42 s
Spela upp klipp på Arenan: Bastubygget i Strömsö lockade många tittare

Jobbade så svetten rann

Nicke Aldén var med och byggde på bastun hela kvällen i går.

- Jag tror inte att vi hade kunnat göra något annorlunda. Om vi hade haft samma energi och ork i sex timmar som vi hade under den första timmen skulle vi garanterat ha blivit klara i tid, men det var många trötta gamla gubbar med där också som närmar sig sextio, och vissa kanske till och med över, så jag lyfter på hatten att de orkade så bra som de gjorde. Svetten rann på alla men tyvärr hann vi inte. Men vi kom längre än vi trodde att vi skulle om man säger så, säger Aldén.

Börje och Ines Sjöblom tittade på bastubygget ända till slutet och åkte i dag till Strömsö för att se resultatet. För dem gjorde det inget att bastun inte hann bli klar.

- Det var ett bussigt program. Det var ett stort jobb som de hade åtagit sig att bygga den här bastun. Det var inte något litet jobb, säger Börje Sjöblom.

- Tungt måste det ha varit att lyfta de där stockarna. Och så väntade vi på att de skulle tända brasan, men vi tänkte det blir ju aldrig av, skrattar Ines Sjöblom.

- Men det gick till slut.

Bastun kommer byggas färdig senare i sommar.

Spelare lämnar SJK

$
0
0

SJK:s tre spanska spelare Jose Currais Prieto, Carlos Lopez Can och Hector Garcia Garrido tvingas lämna klubben med omedelbar verkan. Orsaken är att spelarna har brutit mot reglerna.

Jose Currais Prieto, Carlos Lopez Can och Hector Garcia Garrido lämnar Seinäjokiklubben SJK. Enligt klubben har spelarna brutit mot klubbens regler samt mot reglerna som står skrivna i kontrakten.

Mittfältaren Jose Currais Prieto har spelat sex matcher för klubben den här säsongen medan Hector Garcia Garrido har spelat tre matcher. Anfallaren Carlos Lopez Can har spelat tio matcher och gjort två mål.

Berusad bilist rammade väggar i Karleby

$
0
0

Strax före nio i morse tog polisen i Karleby en kvinna misstänkt för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten.

Kvinnan hade med bilen törnat in i apoteksväggen på Handelstorget. Sedan hade hon gasat vidare och kört in husväggen på andra sidan gatan, varefter bilen skrubbat vidare efter väggen för att slutligen köra in i en parkerad bil.

Kvinnan fördes till första hjälpen och blåstestet visade nästan 3 promille.


Tunnsått med kommunutredare

$
0
0

Det är svårt att få kommunutredare. Jakobstadsregionens kommuner har sökt en ekonomisk expert och fick bara ett anbud.

Perlacon ab och Eero Laesterä var den enda som gav anbud på att göra en ekonomiutredning för Jakobstadsregionens kommuner. På måndag avgör styrgruppen om anbudet ska antas. Man hade begärt tre anbud, men de två andra påtänkta utredarna har fulltecknat schema.

Det är arbetsgruppen för ekonomi- och administration som begärt att få hjälp av en expert på ekonomi. Till september ska arbetsgrupperna presentera preliminära resultat för kommunuredningen som omfattar Jakobstad, Larsmo, Pedersöre, Nykarleby, Kronoby och Evijärvi.

Hyggesbränning orsakade markbrand i Larsmo

$
0
0

En hyggesbränning spred sig på Björnviksvägen i Eugmo i natt. Branden spreds över ett drygt två hektar stort område och orsakade oro bland befolkningen.

Larmet kom strax innan midnatt och brandkåren ryckte med en stor räddningsstyrka.

När de kom fram till området kunde de flesta brandbilar vända om och en bil och tre brandmän stannade kvar för att hjälpa markägaren att hålla elden i styr under natten, säger dejourerande brandmästare.

Markägaren ansåg själv att han hade läget under kontroll men utomstående personer slog larm.

Branden är under kontroll och det uppstod inga personskador. Det finns heller ingen bebyggelse i området.

Brandmän har fortsatt att bevaka branden men dejourerande bransmästaren säger att de kommer att lämna området vid middagstid i dag.

Moped stals i Jakobstad

$
0
0

En svart Yamaha-moped stals från Solvägen i Jakobstad. Stölden inträffade någon gång mellan den 18 och 19 juni.

Mopedens registernummer är LM-446.

Polisen ber allmänheten om tips på telefonnummer 0295 415 804.

Brandunge på Stationsgatan i Vasa

$
0
0

Brandkåren ryckte ut för att släcka en mindre brand på Stationsgatan i Vasa.

Det var en askopp eller ett avfallskärl som fattat eld. Brandkåren kunde snabbt släcka elden innan den spred sig och ingen fara för invånarna förelåg.

Rusning efter nypotatis, lax och jordgubbar

$
0
0

Det var full rusning i Jakobstad de sista timmarna innan butikerna stängde på midsommar. Mest eftertraktat var nypotatis, lax och jordgubbar och köerna ringlade långa.

Marketarnas parkering var proppfull och stämningen i butikerna påminde om den sista rusningen innan julafton. Också vädret förd tankarna mera åt
villaavslutning än dans kring midsommarstången.

Men kallt väder lyckas inte rucka på midsommartraditionerna. På torget i Jakobstad vågade sig till och med sig några få personer på att äta lösglass.

-Det är tradition att äta glass på midsommar, så det går inte att tumma på, säger en glassätande man i vindtät jacka som trotsar den gråmulna kylan.

Click to start Arena Clip

Click to start Arena Clip

-
Spela upp klipp på Arenan
Han kommer varje år från Helsingfors för att fira midsommar på stugan i Jakobstad.

Jakt på nypotatis

Ett annat sällskap gör sina sista inköp på torget. Nypotatis och blommor finns i påsarna.

- Vi höll på att bli utan nypotatis, säger damen i sällskapet. Det var lång kö här på torget.

Också det här sällskapet tänker fira midsommar vid havet.

- Vi är ett stort gäng som ska ha knytkalas på stranden, säger kvinnans make. Det är bara att klä på sig ordentligt.

Polishund fann försvunnen kvinna i Vasa

$
0
0

Polishunden Kyttä fann en 72-årig kvinna som förvunnit från sitt hem på Skolhusgatan i Vasa.

Det var hemtjänsten som på midsommaraftons morgon märkte att kvinnan inte fanns i sin bostad och larmade polisen.
Utetemperaturen var 10 grader och det regnade och eftersom kvinnan enligt lämnat hemmet utan ytterkläder påbörjades sökandet direkt.

Både polis och anhöriga deltog i sökandet. Vid ett-tiden sökte polisen med hjälp av hunden Kyttä igenom ett obebyggt område mellan Skolhusgatan och Strandgatan och där fann de kvinnan.
Området är svårframkomligt med högt gräs och buskar
Kvinnan var vid medvetande men nerkyld och våt av regnet i sina tunna kläder.

En lite annorlunda midsommar i stan

$
0
0

Som i ett trollslag förbyts vimlet till total tystnad när alla åkt ut till sommarstugorna och gatorna i stan ligger öde. Men familjerna Portin-Åkerblom och Holmström-Fors i Jakobstad går mot strömmen och firar midsommar i stan.

- Vi är kattvakter åt mina föräldrars katt, säger Hugo Portin. Han står i sina föräldrars kök och steker köttbullar med döttrarna Tove och Matilda som sällskap.

Click to start Arena Clip

Click to start Arena Clip

-
Spela upp klipp på Arenan
Varken Hugo, döttrarna eller mamma Merike Åkerblom klagar på upplägget.

-Det är riktigt skönt här. Alla på den här gatan har åkt ut till sommarstugorna för att söka lugnet. Men det är här som lugnet finns på midsommaren, säger Hugo.

Hugo Portin, Merike Åkerblom och döttrarna Matilda och Tove.
Hugo Portin, Merike Åkerblom och döttrarna Matilda och Tove. Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén

Varken Hugo eller Merike har någon tradition av att fira på stugan. Merike brukade som yngre åka på trav på midsommarafton. Hon säger att det ändå känns viktigt för döttrarnas skull att skapa traditioner kring högtiderna.
De håller precis på att laga klar den sista maten och snart anländer deras vänner. Det blir en skön kväll med god mat och trevligt sällskap.

Det blev inte sommarstugan i år

Familjen Holmström-Fors har en sommarstuga i Larsmo men de valde ändå att stanna hemma i år. En segsliten förkylning och ruggigt väder fick dem att stanna i stan.
Barnen Filippa och Ludde har byggt ett fint legohus och nu är det dags för glass.

- Nog hör ju stuga och bastu egentligen midsommaren till, säger mamma Annika Holmström. Men i år kändes det bäst så här.

Maken Dan Fors har hunnit med en 30-kilometers cykellänk och han längtar inte heller ut för att trängas och frysa på sommarstugan.

- Det är skönt att vara på stugan när barnen kan simma och leka ute, men inte när det är så här kyligt, säger Dan Fors.


Inbrott och rattfylla på midsommarafton

$
0
0

Ett inbrott i en pub i centrum av Vasa och rattfylla sysselsatte polisen natten mellan midsommarafton och midsommardagen.

En 22-årig man bröt sig in i en pub i centrum av Vasa natten till lördag. En förbipasserande hade sett mannen slå sönder pubens dörrfönster. Då polisen anlände till platsen försökte 22-åringen fly via en sidodörr genom att förstöra ytterligare ett fönster.

Vid gripandet sparkade 22-åringen mot polisens hund, och mannen fick då lindriga skador som vårdades på sjukhus. Han är anhållen för försökt till stöld.

En 28-årig man utan körrätt stoppades av polisen i centrum av Vasa. Mannen blåste 1,17 promille i polisens alkoholmätare. Mannen fick körförbud.

En 18-årig man smet från sin bil och sprang iväg då han fick se polisens bil på Vasklot i Vasa. Efter en stunds springande fick polisen tag i mannen. Han blåste 0,18 promille i alkoholmätare och polisen tog mannens kortvariga körkort.

Rattfylleri och stort pådrag under midsommarafton

$
0
0

Midsommarfirandet har förlöpt relativt lugnt i Svenskfinland. Det har hittills inte rapporterats om några dödsolyckor eller allvarligare brott i våra regioner.

Men det har trots allt varit en livlig kväll och natt för polisen. Under midsommarafton och natten till lördag har det rapporterats om flera fall av rattfylleri och enstaka fall av roderfylleri i våra regioner. Annars har det bara handlat om mindre allvarliga brott.

Firandet fortsätter efter midsommarafton

Polisen tror ändå att det kommer fler uppdrag under dagen och natten, för midsommarfirandet slutar ju trots allt inte efter midsommarafton.

Ute till havs har det varit mycket lugnt, säger Mikko Lehtimäki, befälhavare från Vasa Sjöräddningssällskap. Han säger att det i år har varit mycket färre båtar än tidigare år.

- Det är så kallt att man får ha pälsmössan på. Vi har inte varit på ett enda uppdrag.

Men Lehtimäki tror att också de kommer att rycka ut åtminstone en gång under det närmaste dygnet.

Stort pådrag i Åbolands skärgård

Lugnt har det också varit i de övriga skärgårdsområdena, med undantag av Åbolands skärgård.

Där var det ett stort pådrag i går kväll, då en berusad man ringde upp nödcentralen och rapporterade om en knivhuggning i Korpo. Fallet uppfattades som så pass allvarligt att polisen, gränsbevakningen och första hjälpenheter ryckte ut med båtar och en helikopter. Mannen hittades inte på Korpo utan efter många timmars letande på ett helt annat ställe - på ön Björkholm i Pargas. Och det hela visade sig vara ett skämt.

"Kan bli ersättningsskyldig"

Polisen inleder nu en brottsutredning och mannen kan vänta sig en räkning - åtminstone för utryckningen med gränsbevakningens helikopter. Det säger Robin Lindström, från Västra Finlands sjöbevakningssektion.

- Under brottsutredningen får vi en förfrågan av polisen hit till gränsbevakningen om eventuella krav på kostnaderna för användandet av helikoptern. Det kan hända att han blir ersättningsskyldig, säger Lindström.

Berusad bilist somnade och körde i diket

$
0
0

En 28-årig man med 1,23 promille i blodet körde i diket på Björneborgsvägen i Malax strax före halv sex på söndag morgon. Han berättade att han somnat vid ratten.

Mannen misstänks för äventyrande av trafiksäkerheten och grovt rattfylleri. Dessutom saknade han körrätt eftersom hans körkort var preskriberat.

En sjuttioårig kvinna försattes i körförbud då hon blåste över gränsen för rattfylleri i Gerby i Vasa på lördag förmiddag.

En tjugoårig man blev av med sitt körkort då han blåste 0,67 promille i polisens alkotest. Han stannades på Strandvägen i Malax på söndag efter midnatt.

Traditioner, fisk och akvareller på Kilen i sommar

$
0
0

Gå på akvarellkurs i ett ”ruckel”. Var kan man göra det? Var kan man följa vikingar i spåren? Eller bara koppla av och ta sig en kaffe eller unna sig en riktigt fin söndagslunch. Eller ta vara på doften av surstömming sedan när det blir dags.

Kilens hembygdsgård i Sideby har i år lyckats skapa ett program som väl smälter in i miljön.

Konst, traditioner och hantverk är centrala inslag i Kilens sommar 2014. Bland annat brukar Kilens traditionella hantverkardag vara en populär begivenhet.

- Gamla hantverkare och nyare hantverkare kommer hit och visar upp sina alster. Man kan också delta i olika hantverk. Man kan baka bröd och kanske spinna lite och sådana saker, säger Annika Martikainen som är verksamhetsledare på Kilens hembygdsgård.

Övriga traditionella inslag i sommar är Kilens visfest, grön söndag och må bra dag. Om surströmmingsfesten i augusti är en doft- och smakupplevelse i mera vuxen stil, kanske barnen hellre föredrar att gå på vikingavandring i skogen, leka lekar och lyssna på sagor på barnens dag i mitten på juli.

Bykiston på besök

- Vi har också ett nytt samarbete med Petalax hembygdsförening och teatersällskapet Bykiston. De kommer hit och spelar upp en gammal pjäs från ett byliv och vad som kan hända i en gammaldags by, säger Annika Martikainen.

Det natursköna Kilen har av tradition också bjudit på inspiration för konstnärer och andra som tycker om att skapa. En konstvecka med temat ”Yttre och inre landskap” ordnas i slutet av juli, då man kan måla akvareller tillsammans. Veckan börjar med en kostträff med Kristian Teir.

- Jag har startat några akvarellgrupper i Helsingfors och vi målar på vinter varje vecka. Till sommaren brukar jag bjuda medlemmarna till Sideby. Vi målar i Salteriet och omkring så det blir gaska mycket blommor och hav, säger Kristian Teir.

Men man kan inte säga att det blev kärlek vid första ögonkastet när gruppens medlemmar första gången besökte Kilen och såg salteriet.

- Är det i det där rucklet vi ska måla, frågade de. Men sedan när vi öppnade dörrarna och såg havet där utanför förstod de vilket fint ställe det är att måla i, säger Teir.

De inre landskapen tar form

Om inledningen med Kristian Teir bjuder på yttre landskap, är det meningen att deltagarna på konstveckans senare del ska hitta sina inre landskap. Den kursen leds av Chris Peart.

- Där arbetar man mera med inre bilder. Det är ingen terapi, men man får tolka sina egna bilder. Kursen var väldigt omtyckt i fjol, säger Annika Martikainen.

Närheten till havet och Sydösterbottens och Sidebys gamla skeppsbyggnads- och sjöfartstraditioner uppmärksammas på en temakväll som går under namnet ”Med svällande segel”. Kurt Gullbergs nyligen utkomna bok om skeppsbyggnaden utgör stommen på temakvällen.

Mycket fisk på menyn

I år har Kilen igen återgått till att ha hand om restaurangverksamheten i egen regi. I några säsonger drevs restaurangen av olika företagare i branschen.

- Kilens har haft sina traditionella buffèer här och nu försöker vi hitta den andan igen, säger Martikainen.

- Vi har tänkt köra på fisktemat i år. Vi har fisklunch varje dag och på söndagarna har vi stående bord med Highlander köttgryta och fiskbord och sallader och en efterrättsbuffé, säger kocken Daniela Knutsson.

Men det är inte bara mat och aktiviteter på området. En av de väsentligaste byggstenarna i Kilens hembygdsgård är museet. Om ett besök på Kilens inte råkar sammanfalla med något av sommarens övriga program, tar väggarnas och föremålens berättelser inne i de gamla museibyggnaderna aldrig slut.

- Hit har samlats hus och liv och föremål från gångna sekler . Det är en väldigt fin samling som Kilen har, säger Annika Martikainen.

Alkoholen flödar under semestern

$
0
0

När semestern börjar och arbetets börda lyfts av axlarna är det många som drar på sig en annan börda. Det kan vara svårt att skruva på korken igen efter semestern och det syns på A-klinikerna.

Håkan Söderman på A-rådgivningen i Vasa säger att klienterna ökar efter semestrarna.
Håkan Söderman Håkan Söderman på A-rådgivningen i Vasa säger att klienterna ökar efter semestrarna. Bild: Yle/Joni Kyheröinen

På A-rådgivnigen i Vasa är fenomenet bekant. Ledande socialterapeut Håkan Söderman säger att det syns tydligt i antalet klienter.

Alkoholen flödar under semestern

Listen3 min 20 s
Spela upp klipp på Arenan: Alkoholen flödar under semestern

- Besöken ökar efter semestern när folk ska tillbaka till jobbet och inte riktigt klarar av att nyktra till.

Oftast är det en anhörig eller personen själv som tar kontakt och ber om hjälp. Men det kan också vara personens arbetsgivare.

A-rådgivningen håller stängt i cirka tre veckor under sommaren. I Vasa erbjuds vård förutom på A-rådgivningen också på missbrukarvårdsstationen, hälsovårdscentralerna och i akuta fall på sjukhuset.

Men det är inte mitt under brinnande sommar som problemet syns. Det är i augusti-september.

- Problemen kulminerar när vardagen kommer emot och man ska återvända till jobbet, säger Söderman.

Stora idrottsevenemang, som de nu pågågende världsmästerskapen i fotboll, har en tendens att förvärra saken ytterligare.

Söderman upplever att problemen har ökat med åren. Kanske inte specifikt alkoholen utan en blandning av alkohol och läkemedel.

- Alkoholen framkallar ju alltid sömnlöshet och depression. Då går man till läkare och klagar och sen blir man fast i ett dubbla beroende.

I Norden tävlar Finland och Danmark om titeln som det land där det konsumeras mest alkohol. Ser man på alkoholrelaterade sjukdomar ligger Finland på första plats.

Tar man en titt på hela Europa ligger den finländska konsumtionen nära medeltalet.

Tidigare har man slagit ut alkoholkonsumtionen i Finland på alla invånare. Men numera slås den ut på 15 år fyllda och äldre. Det här för att bättre kunna jämföra Finland med övriga länder.

Ser man på år 2013 syns den här skillnaden genom att helhetskonsumtionen sett till alla invånare var 9,7 liter och sett till 15 år fyllda 11,6 liter.

Hur brukar det då gå för A-rådgivningens klienter som kommer in efter semestern?

- Av de som kommer in i ett tidigt skede klarar sig de flesta riktigt bra, säger Söderman.

En normal semester i Finland varar mellan fyra och fem veckor. Skulle det vara en idé att dela upp veckorna så att man inte hinner bygga upp ett beroende?

- Det var en svår fråga. Själv vill jag ha en lång semester så att jag hinner varva ner. Men kanske man borde göra något annat på semestern än att dricka alkohol?

Viewing all 35719 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>