"Vyer som var" - så heter en utställning av amatörfotografen Karl Alfred Nyströms foton från 1950-talets Vasa. Det är tre av Nyströms barn som har sammanställt utställningen.
Karl Alfred Nyström föddes i Nämpnäs i Närpes, men flyttade på 1920-talet till Vasa. Efter en karriär som yrkesmilitär arbetade han också bland annat som lagerförman.
- Han var ivrig på många vis, säger Carita Nyström om sin far, som ägnade sig åt teater, körsång och fotografi.
- Kameran hängde ständigt på magen, säger Bernt Nyström, men tyvärr har vi bara en bild av honom med kameran.
Så är det: fotografen själv fastnar sällan på bild. Karl Alfred med kameran var en välkänd syn i Vasa. Han gick omkring och avbildade det han mötte. Han ville inte att folk skulle posera för kameran, utan:
- Det ska vara naturligt, det var hans motto, säger Carita.
Hushållet Nyström bestod av elva personer: pappa, mamma, mormor och åtta barn. Då familjens toalett också tjänade som pappas mörkrum kunde det ibland bli köbildning då film framkallades och papperskopior gjordes.
- Där hade han sin förstoringsapparat och fotogrejor. Man fick vänta på att få komma in, säger Bo Nyström.
- "Fem minuter till, sen får ni komma in", så kunde det låta, säger Carita
Dramatiska bilder
För utställningen har Carita, Bernt och Bo Nyström gått igenom över 1800 negativ och valt ut 50 fotografier.
- Vi har nog kämpat med urvalet, men jag tror vi alla är överens om att de här bilderna är representativa för pappa, säger Bo Nyström.
De bilder som valts ut härrör från 1950-talet och ger oss en glimt av hur Vasa såg ut då, för 60 år sedan. Bland annat påminns man om hur många byggnader som har försvunnit och ersatts med nytt.
En bild är synnerligen dramatisk. Fotografiet avbildar Wasa Teaters brand år 1953. Familjen bodde alldeles nära teatern. Bernt Nyström berättar:
- En vacker januarisöndag ligger Bo och jag och Rainer och tittar upp mot den vackert blå himlen. Så säger Bo plötsligt: "Det var ju just alldeles blått och fint, men nu är det mulet".
Det var brandröken som förmörkade himlen. Bernt berättar att syskonen rusade till undsättning och hjälpte bland annat till att rädda en flygel från restaurang Ernst. Pappa Karl Alfred förevigade händelserna med sin kamera.
- Jag tror det är Bo som står där, han hade en sån jacka, säger Bernt och pekar på en figur på fotografiet.
Utställningen "Vyer som var" är öppen till och med den första juni. Bilderna hänger i Österbottens museums Café Nova - dit inträdet är gratis.